diumenge, 1 de novembre del 2009

El començament de l'aventura!

 

Un total de 15 grups participaran al 'Sona la Dipu amb música, balls i cançons tradicionals 2009'


VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)


Un total de 15 grups procedents de les comarques de la Vall de Aiora, Els Serrans, Camp de Túria, Camp de Morvedre, Horta Nord, Ribera Baixa i Ribera Alta, es disputaran els primers premis del 'Sona la dipu amb música, balls i cançons tradicionals 2009', segons l'ordre d'intervenció i concurs que ha estat sortejat a la Diputació de València, amb la participació del diputat de Cultura, Salvador Enguix i el president de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, Manuel Camarasa, ha informat corporació provincial en un comunicat.

Salvador Enguix ha destacat el "compromís" de la Diputació de València amb les tradicions valencianes, amb "l'autèntic i el que és nostre, un compromís afermat l'any passat amb la posada en marxa d'un nou pla provincial centrat en la promoció dels balls i músiques tradicionals i que en 2009 torna a tenir l'inestimable col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana".

El certamen arrancarà el pròxim 17 d'octubre a Xestalgar, on es farà la primera de les cinc semifinals prèvies a la Gran Final que es disputarà al teatre Principal de València, el 5 de desembre.

El Poliesportiu Municipal de Xestalgar acollirà l'actuació dels tres grups representants de les comarques de Vall de Cofrents-Aiora i Els Serrans, el 17 d'octubre, a les 19 hores. Segons el sorteig celebrat a la Diputació actuaran el Grup de Balls Regionals Aiora, Tabaira Associació soci cultural de Xulella i el Grup de Jotes i Rondalla Benacatacera de Xelva.

La segona semifinal es farà el 24 d'octubre a l'Auditori Municipal de Riba-roja de Túria i acollirà la participació de quatre grups de les comarques de Camp de Túria i Camp de Morvedre: Falla Gran Via de l'est de Bétera, El Tossal de Llíria, Grup de danses valencianes 'El port' i Grup de Rondalla i Danses La Calderona de Nàquera.

Els grups representants de la comarca de l'Horta Nord actuaran al Mercat Vell de Montcada el 30 octubre, segons l'ordre del sorteig: Grup l'Enllaç de la Falla Mariano Benlliure de Burjassot, Grup de Danses de Montcada i Grup de Danses "El Piló" de Burjassot.

La quarta semifinal es farà a Corbera, el 7 novembre, i tindrà l'actuació única del Grup de Danses Les Moreres de Riola. Finalment, els grups participants de la Ribera Alta disputaran la cinquena semifinal al teatre Municipal d'Algemesí el 14 de novembre, segons el següent ordre: Grup de Danses L'Alcúdia, Grup de Balls Populars 'Les Folies' de Carcaixent, Grup de Danses d'Alzira i Grup de Danses 'El Bolero' de L'Alcúdia.

La Diputació de València atorgarà, en concepte de participació, 800 euros a tots els grups concursants i 1.000 euros addicionals als finalistes. Els guanyadors del certamen rebran tres premis de 1.000, 2.000 i 3.000 euros respectivament, a més d'una placa de la Federació i un programa d'actuacions, el número de les quals variarà segons la seua classificació --huit per al primer, cinc per al segon i tres per al tercer.